FUNDAȚIA NAȚIONALĂ A TINERILOR MANAGERI

Dumbrava Roșie 2

București

(+4) 021 31 83 874

Contact

Luni - Vineri 9:00 - 17:00

Program

Romanian Performance Excellence Program: Transformarea conducerii și a organizațiilor inspirată de Baldrige

În anul 2023, cursul “The Executive Management Program”, organizat în cadrul programului de educație “Romanian Performance Excellence Program”, a fost lansat cu succes în coordonarea lui Steven Hoisington, expert Baldrige din Statele Unite. “Romanian Performance Excellence Program” este un program inspirat de “Baldrige Performance Excellence Program” din Statele Unite și este recunoscut de entitate oficială a Baldrige în România. Steven Hoisington a acumulat aproape patru decenii de experiență profesională în domeniul managementului calității, al îmbunătățirii proceselor, al managementului de proiect și al managementului operațiunilor.
Programul de educație este organizat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană și Repatriot.

Acest program are ca scop să contribuie la dezvoltarea economică și socială a României, prin formarea unor lideri de afaceri capabili să implementeze un model de excelență în performanță recunoscut la nivel mondial. Cu toții ne dorim să avem în România companii mai competitive, inovative și orientate spre excelență care să ajute țara noastră să fie mai bună, românii să nu mai emigreze din motive economice, un loc unde ei să revină cu drag.

Moștenirea Premiului Baldrige

Premiul Baldrige, singura distincție prezidențială pentru excelență în performanță din Statele Unite, își are rădăcinile în 1987. Creat inițial pentru a face față concurenței în creștere, în special din partea organizațiilor japoneze, programul a evoluat și a devenit o forță globală cu impact asupra economiilor din întreaga lume. Numit în onoarea lui Malcolm Baldrige, secretarul pentru comerț în timpul administrației Reagan, premiul continuă să susțină valorile de inovare, calitate și orientare către client.

Ronald Reagan la Premiile Naționale de Calitate Malcolm Baldrige din 14 noiembrie 1988

Cadrul Baldrige: Un plan pentru succes

Cadrul Baldrige, care cuprinde șapte categorii – Leadership, Strategie, Clienți, Date, Forța de muncă, Operațiuni și Rezultate – și-a dovedit eficacitatea în diverse sectoare. Organizații notabile precum Tata Group, Ritz Carlton și IBM își atribuie succesul lor durabil implementării Cadrului Baldrige. Îmbunătățirea continuă a programului este evidențiată prin revizuiri și îmbunătățiri anuale la nivelul tuturor categoriilor, adaptând impactul acestuia la diverse sectoare, cum ar fi producția, serviciile, întreprinderile mici, asistența medicală, sectorul non-profit și educația.

Cursul “The Executive Management Program” 

Programul românesc de excelență în performanță, care se întinde pe parcursul a nouă luni, oferă o oportunitate unică pentru un grup select de lideri de afaceri de a deveni pionieri și ambasadori ai acestei inițiative transformatoare. Structura programului este concepută pentru a transmite nu doar cunoștințe teoretice, ci și abilități practice, printr-o combinație de traininguri în persoană, sesiuni de schimb de bune practici, ateliere de lucru și mentorat.

Detalii:

– Durată: 9 luni

– Cursuri de formare: 35 de ore, urmate de ateliere de lucru lunare

– Componente ale programului:  Formare în persoană, schimb de bune practici, desfășurare de proiecte, mentorat, întâlniri de grup online, sesiuni cu directori din străinătate

– Format: Sesiuni în persoană și online, studii de caz, sesiuni de dezvoltare a abilităților

– Rezultate: Absolvenți vor avea cunoștințele și instrumentele necesare pentru a implementa programul Baldrige în organizațiile lor

Coordonatorii programului:

1. Steven Hoisington: Judecător Baldrige al Statelor Unite și expert național

2. Andrei Ghenciu: profesor universitar, Evaluator Baldrige, Lean și Six Sigma Black Belt

3. Irina Bentu: Absolventă a Programului de Excelență a Performanței în România în 2023, Lean Six Sigma Black Belt

4. Marius Bostan: Antreprenor cu peste 30 de ani de experiență, licențiat în informatică și management 

Pe parcursul programului, alți 10 invitați cu o vastă experiență internațională în managementul organizațiilor și al echipelor, vor împărtăși perspective, povești de succes și experiențe de impact.

În cadrul programului se învață din mai multe modele manageriale precum Lean și Six Sigma care sunt adesea folosite de marile companii care sunt onorate cu premiul Baldrige, precum și alte concepte cheie și de actualitate din fiecare categorie a programului. 

Participanții vor asimila informațiile necesare și își vor dezvolta capacitatea de a implementa conceptele cheie Baldrige, un know-how atât de important pentru organizații românești. 

La finalul EMP, absolvenții vor avea toate instrumentele necesare pentru a putea implementa conceptele Baldrige în organizațiile din care fac parte sau pe care le conduc.

Steven Hoisington: “Am fost abordat acum câțiva ani pentru a introduce Baldrige în România, o oportunitate pe care am acceptat-o cu entuziasm datorită interesului și angajamentului partenerilor cu care am lucrat. Am avut o carieră lungă și de succes, pentru care mă simt binecuvântat, iar acum este momentul să dau înapoi. Prietenia cu colegii mei români este, de asemenea, un motivator în demersul meu de a ajuta România să adopte modelul Baldrige.” Mai multe detalii, în interviul dat de Steven Hoisington anul trecut pentru Newsweek.

Andrei Ghenciu, profesor universitar și în prezent predă cursuri de matematică la University of Wisconsin Stout, în orașul Menomonie, din statul american Wisconsin:

“În anul 2018 am participat pentru prima oară la un training prezentat de Steven Hoisington, expert Baldrige recunoscut la nivel mondial. Am înțeles imediat cât de importantă este filosofia Baldrige pentru succesul unei organizații. Prin punerea accentului pe procese, printr-un set de valori și principii clar definite, prin împărtășirea best practices și multe altele. Am aplicat setul de valori, principii și practici atât în cadrul organizației cât și în cadrul claselor de matematică predate. Printre lucrurile învățate la unul din seminariile Baldrige a fost că, în final, o organizație este ceea ce clienții spun altor clienți că este. La Universitatea din Wisconsin Stout, unde sunt profesor de matematică din anul 2013, încercăm mereu să aflăm ce cred studenții despre noi și ce spun altor studenți despre ceea ce cred ei că suntem. De multe ori îi întreb pe studenți ce cred ei despre universitatea noastră chiar în cadrul orelor de matematică pe care le predau. Experiența aplicării programului Baldrige la University of Wisconsin Stout, singura universitate care a obținut prestigiosul premiu Baldrige în anul 2002, este unică și mi-a schimbat și transformat complet viziunea despre succesul unei organizații. Abia aștept să prezint pentru prima dată acasă, în persona, experiența mea legată de aplicarea programului Baldrige. Sunt convins că aplicarea acestei filosofii va ajuta organizațiile și companiile românești să devină mai performante, și va ajuta România în general, să devină mai competitivă și mai performantă.”

Irina Bentu-Sersun-Gurtler s-a născut în București, a fost la Colegiul German Goethe, după care a absolvit, în 2005, Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul A.S.E. A urmat un an de studii la Viena cu bursa Erasmus, la Universitatea Economică „Wirtschaftsuniversität Wien“. Are și un Master în Business Administration (M.B.A.) la Universitatea din Gelsenkirchen Germania/A.S.E București și Lean Six Sigma Black Belt, o certificare obținută în cadrul Bombardier Transportation la Berlin.

“Când companiile implementează un sistem de Performance Excellence cum este Baldrige se ating două obiective importante în prima fază care au efecte pe termen lung în toată organizația:
1. compania va stabili / revizui viziunea și obiectivele sale și va direcționa eforturile organizației, acțiunile și măsurarea progresului către îndeplinirea acestora pe termen mediu și lung eliminând tot ceea ce nu o ajută în acest sens, așa numitele acțiuni care nu aduc valoare.
2. Angajații vor fi implicați în stabilirea și execuția planului de acțiune pentru atingerea viziunii și obiectivelor companiei și astfel se va crea entuziasm în jurul viziunii și execuției, va crește angajamentul oamenilor și valoarea lor adăugată.
Într-un final, pentru că totul se traduce în bani, implementând toate criteriile Baldrige, compania va reduce costurile, îmbunătăți productivitatea și va crește profitabilitatea – aceste rezultate sunt deja dovedite în companiile care au implementat Baldrige.”

Pentru înscriere, persoanele interesate sunt invitate să trimită o scrisoare de intenție și un CV la adresa baldrige@fntm.ro până la data de 2 martie 2024. Un interviu, fie personal, fie online, face parte din procesul de admitere. În plus este necesară cunoașterea limbii engleze pentru o mai bună înțelegere a programului.

Activitățile fundației