FUNDAȚIA NAȚIONALĂ A TINERILOR MANAGERI

Dumbrava Roșie 2

București

(+4) 021 31 83 874

Contact

Luni - Vineri 9:00 - 17:00

Program

Program educațional pentru excelență în managementul organizațiilor: Modelul Baldrige ajunge în România

Universitatea Româno-Americană din București a găzduit joi, 7 martie 2024, prima Masă Rotundă din cadrul “Romanian Performance Excellence Program”, program educațional recunoscut de biroul Baldrige din SUA ca entitate oficială a Baldrige în România. Intitulată “Un drum către performanța în organizații”, Masa Rotundă a reprezentat startul acestui program educațional pentru excelență în managementul organizațiilor inspirat de “Baldrige Performance Excellence Program”.

Romanian Performance Excellence Program” utilizează principiile programului “Malcolm Baldrige National Quality Award” pentru a defini, dezvolta, evalua și promova standarde de excelență pentru organizațiile românești: pentru întreprinderi, universități, instituții de sănătate și agenții guvernamentale, regionale și locale. Acest program va contribui la îmbogățirea sistematică a culturii organizaționale în România, la crearea de oportunități pentru profesioniștii din țară, dar și pentru atragerea românilor din diaspora.

La discuții au participat Prof. univ. dr. habil. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane, Steven Hoisington, un profesionist cu o experiență extraordinară în implementarea programului Baldrige în companii din Statele Unite, Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite la București, și Marius Bostan, coordonatorul programului. 

Exemplul și experiența din Statele Unite vor fi transferate în România 

Steven Hoisington, expert și judecător Baldrige în Statele Unite, a vorbit despre istoria organizației Baldrige, despre originile ei de la începutul anilor 1980, în SUA.

 “Atunci, Statele Unite aveau dificultăți în a concura cu Japonia, în special în domeniul electronicelor și al automobilelor. Președintele Ronald Reagan a creat atunci un comitet în care a reunit pe cei mai buni oameni de afaceri din lume ca să stabilească criterii pentru evaluarea și îmbunătățirea activității companiilor și pentru a împărtăși cele mai bune practici”, a spus Steven Hoisington.

Inițiativa președintelui Reagan a dus în 1988 la crearea “Malcolm Baldrige National Quality Award” și, mai târziu, la “Baldrige Performance Excellence Program”, programul educațional care stă la baza “Romanian Performance Excellence Program”.

“Am fost bucuros să răspund chemării Repatriot care își dorește o Românie mai bună cu organizații mai competitive și inovative, modele de excelență în activitatea lor care să ajute România să fie mai atractivă și un loc cu oportunități profesionale pentru cât mai mulți români. Mă bucur să pot ajuta la transferul de know-how managerial performant de la profesioniști americani și români în organizațiile românești”, a mai spus Steven Hoisington, un profesionist cu o experiență extraordinară în management, care a participat la transformări organizaționale în toată lumea.

“Programul inspirat din prestigiosul model Baldrige semnifică nu doar un pas înainte în educația managerială din România, ci și un angajament ferm în direcția excelenței și inovației. Prin integrarea acestui model în contextul României, ne aflăm în fața unei oportunități unice de a îmbunătăți construcția noastră economică și socială cu lideri și organizații pregătite să concureze pe scena globală. Ambiția noastră este semnificativă, dar fundamentală: ne străduim să cultivăm o Românie în care afacerile nu doar rezistă, ci prosperă prin inovație și excelență. Ne propunem să cultivăm lideri care nu doar conduc întreprinderi; ei inspiră comunități, urmăresc nu doar profitabilitatea, ci deblochează potențialul uman și contribuie la binele comun. Dincolo de a fi doar un simplu curs de management, programul întruchipează o promisiune pentru viitorul României, o investiție în arhitecții acestui viitor”, a declarat Prof.univ.dr.habil. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane.

România are nevoie de organizații mai competitive, inovative și orientate spre excelență 

În cadrul Mesei Rotunde a avut o intervenție specială și fostul Ambasador al Statelor Unite, Adrian Zuckerman, care a vorbit despre “uimitorul program de excelență Baldrige, calea spre viitor”. Ambasadorul Zuckerman a vorbit și despre importanța relațiilor apropiate dintre țările noastre: “România și Statele Unite au un viitor strălucit împreună. Am spus mereu că America este cel mai bun prieten și aliat al României și indiferent de ce se spune, SUA nu pleacă nicăieri, va fi mereu aici și va ajuta România să crească, să se dezvolte și să depășească moștenirea comunistă. Atunci România va avea cu adevărat o piață liberă, o piață capitalistă, care va dezlănțui adevăratul potențial al României, despre care toată lumea vorbește. Una din căile prin care România își poate atinge potențialul este prin programul Baldrige.”    

“Ne dorim ca Romanian Performance Excellence Program să devină un cadru național de excelență, catalizator pentru organizațiile din România care să atingă niveluri de performanță de clasă mondială pentru a atrage și reține profesioniști români din țară și de a atrage pe cei plecați”, a declarat Marius Bostan, coordonatorul programului.

La Masa Rotundă au participat participat reprezentanți din mediul academic, antreprenori, manageri și studenți. Acest program este o inițiativă Repatriot, coordonată de Fundația Națională a Tinerilor Manageri și care se bucură de sprijinul și parteneriatul Universității Româno-Americane.

Activitățile fundației